JADILAH SEBAHAGIAN DARI MEREKA YANG SUKA KETAWA...!!!

Rabu, 1 Disember 2010

NAMA BOLEH PENGARUHI TEKANAN DARAH...???

Apa hubungan antara nama dengan tekanan darah? Secara ilmiah kesihatan mungkin sukar untuk membuktikannya. Tapi berdasarkan sebuah kajian di Inggeris, ditemukan bahawa nama-nama tertentu memang mudah terserang penyakit tekanan darah tinggi.

Survey yang dilakukan oleh sebuah perusahaan farmasi, Lloyd Pharmacy menemukan bahawa nama-nama lelaki seperti Brian, Colin, Ronald, Barry, Kenneth, Graham, Roger, Roy, Keith, Terence sering terkena penyakit darah tinggi. Sementara untuk nama perempuan yang sering memiliki tekanan darah tinggi di antaranya adalah, Margaret, Doreen, Patricia, Linda, Jeam, Sheila, Joan, Ann, Christine, Maureen.

"Memang itu ukuran yang sangat kasar untuk dunia kesihatan. Semua orang dewasa harus tahu apakah tekanan darah berisiko diserang akan meningkat seiring bertambahnya usia," kata Chris Frost, ahli jantung dari Lloyds Farmasi.

Sesuai hasil kajian terhadap nama-nama di Inggeris, diketahui bahawa nama Daniel jarang terkena penyakit jantung yang kebanyakannya disebabkan tekanan darah tinggi. Para peneliti juga mengungkapkan bahawa, nama jarang sangat berhubungan dengan kelas sosial. Sebut saja nama Christian yang selama 80 tahun lebih mendominasi nama-nama lelaki di kelas pekerja.

Chris mengungkapkan, nama Daniel saat ini mendominasi kelas menengah sehingga rata-rata mereka mampu untuk memenuhi keperluan mereka akan kesihatan. Sedangkan nama Colin, Brian hampir 47 peratus orang dengan nama tersebut sangat mudah diserang, mengingatkan kepada kebanyakan dari mereka berada di kelas pekerja.

MORAL UNTUK AKU : Nama-nama Islam jugak yang terbaik untuk digunakan.

1 Korang Belasah Je Nak Cakap Apapun:

Ronald berkata...

ronald?
termasuk Nal lah nih, oh tdk....

Catat Ulasan