JADILAH SEBAHAGIAN DARI MEREKA YANG SUKA KETAWA...!!!

Khamis, 30 Disember 2010

MAKAN KACANG ALMOND BOLEH CEGAH DIABETES & SAKIT JANTUNG...???

Detail Berita
 
RUTIN harian dengan memakan kacang almond ternyata boleh membantu dalam mencegah diabetes dan penyakit jantung. Begitu menurut sebuah penelitian terbaru.

Para peneliti menemukan, bahawa memasukkan kacang ke dalam makanan kita dapat membantu mengubati diabetes type 2. Serta memerangi kondisi yang berkaitan dengan obesiti dan kurangnya aktiviti fizikal.

Makan almond juga boleh mengatasi penyakit jantung. Demikian menurut laporan yang diterbitkan dalam Journal of American College of Nutrition.

Penderita diabetes memiliki kekurangan insulin atau penurunan kemampuan untuk menggunakan hormon yang memungkinkan glukosa untuk masuk sel dan diubah menjadi energi.

Bila diabetes tidak terkawal, glukosa dan lemak tetap dalam darah, dan dari waktu ke waktu kerosakan organ vital tidak boleh dielakkan.

Study ini menemukan, bahawa diet kaya almond dapat membantu meningkatkan sensitiviti insulin dan menurunkan kadar kolesterol LDL dalam tubuh para penghidap pra-diabetes, kondisi di mana orang memiliki kadar glukosa darah yang lebih tinggi dari normal tetapi tidak cukup tinggi harus diklasifikasikan sebagai diabetes.

Penelitian dilakukan di Universiti Kedoktoran dan Kedoktoran Gigi New Jersey yang melihat efek dari mengonsumsi diet almond dapat memperkaya 65 orang dewasa dengan kondisi pra-diabetes.

Kelompok yang diperkaya dengan diet almond menunjukkan peningkatan lebih besar dalam sensitiviti insulin dan penurunan yang signifikan pada LDL-kolesterol dibandingkan dengan kelompok bebas kacang.

Peneliti utama Dr Michelle Wien berkata, "Ini menjanjikan bagi mereka dengan faktor risiko untuk penyakit kronik, seperti diabetes type 2 dan penyakit kardiovaskular bahawa perubahan diet dapat membantu untuk meningkatkan faktor-faktor yang memainkan peranan berpotensi dalam perkembangan penyakit."

Diperkirakan 55 juta orang di Eropah telah didiagnosa dengan diabetes. Sehingga tak ada salahnya untuk mencuba cara ini.

0 Korang Belasah Je Nak Cakap Apapun:

Catat Ulasan