JADILAH SEBAHAGIAN DARI MEREKA YANG SUKA KETAWA...!!!

Selasa, 14 Disember 2010

[ GEMPAR...!!! ] - SUP Berusia 2,400 Tahun Ditemui Di CHINA

Para arkeologi China telah menemukan sebuah mangkuk sup beserta isinya yang berusia 2,400 tahun, yang terselit dalam sebuah mangkuk dan telah digali berdekatan ibu kota kuno Xian.

"Ini adalah kali pertama penemuan sup tulang dalam sejarah arkeologi China," ujar Liu Daiyun dari Shaanxi Provincial Institute of Archeology. 

"Penemuan ini akan memainkan peranan penting dalam penelitian kebiasaaan pada pemakanan dan budaya di China pada zaman peperangan kerajaan (475-221 sebelum masihi)," tambah Daiyun.

Sup dan tulang tersebut ditemukan dalam sebuah mangkuk perunggu yang terselit dalam sebuah makam yang digali ketika para pekerja sedang melakukan perluasan lubang udara di kota Xian, iaitu rumah dari pahlawan-pahlawan terkenal China pada zaman kerajaan dahulu kala.

Cairan dan tulang-belulang di dalam mangkuk tersebut telah berubah warna menjadi hijau kerana proses oksidasi di dalamnya. Para pengkaji juga akan melakukan penelitian lebih lanjut mengenai unsur-unsur di cairan tersebut untuk memastikan, apakah benar sup atau tidak.

Para arkeologi juga menemukan mangkuk perunggu lainnya yang berisi cairan tidak berbau yang dipercayai sebagai anggur yang biasa diletakkan di makam, yang mungkin milik dari tuan tanah atau petugas tentera pada ketika itu.

Xian, sebuah kota yang digunakan sebagai Ibu Kota kuno China selama lebih dari 1,100 tahun, terkenal akan makam Qin Shihuang, yang mana ia adalah proses penyatuan China pada tahun 221 tahun sebelum masihi, dan mendeklarasikan dirinya sebagai kaisar pertama China.

0 Korang Belasah Je Nak Cakap Apapun:

Catat Ulasan