JADILAH SEBAHAGIAN DARI MEREKA YANG SUKA KETAWA...!!!

Khamis, 9 Disember 2010

[ DiNoSAuR ] - DUA FOSIL IGUANODON JENIS BARU DITEMUI...!!!

Hippodraco Scutodents
Fosil dinosaur jenis Hippodraco Scutodents, yang tengkorak serta kerangkanya ditemukan di bahagian timur Utah, memiliki tengkorak yang menyerupai kuda dan mulut yang dipenuhi oleh gigi yang tajam.

Hippo dan Draco adalah bahasa Latin untuk 'kuda' dan 'naga', sementara Scutum bererti 'perisai' dan Dens bererti 'gigi'. Juga baru diungkap baru-baru ini, spesies baru jenis Iguanodon (dinosaur pemakan tumbuhan), Iguanancolossus Fortis, yang berukuran sepanjang 9 meter, dibandingkan dengan Hippodraco yang berukuran sepanjang 4.5 meter. Gigi dari Iguanacolossus mirip dengan Hippodraco.

Dua dari jenis dinosaur tersebut masuk ke dalam pohon keluarga Iguanodon, sekelompok dinosaur pemakan tumbuhan yang memiliki populasi besar di zaman Cretaceous. Meskipun jumlah mereka sangat banyak, tapi catatan fosil Iguanodon di Amerika Utara sangatlah kecil kecuali di formasi batuan Utah, menurut pimpinan kajian Andrew McDonald dari University of Pennsylvinia.

"Penemuan dinosaur jenis ini membuka jendela pengetahuan mengenai zaman awal Cretaceous. Mengisi celah kosong di catatan sejarah dinosaur," ujar McDonald.

McDonald beserta pasukannya menemukan bahawa Iguanodon dari daerah Amerika Utara memiliki hubungan dengan dinosaur berparuh, dibandingkan dengan jenis dinosaur Iguanodon di Asia. "Sebagai contohnya, Hippodraco, lebih memiliki tulang tengkorak yang lebih primitif dibandingkan dengan keluarga mereka di Eropah dan Asia, yang menyatakan bahawa Iguanodon jenis ini adalah pusat dari evolusi Iguanodon di awal zaman Cretacous," tambah McDonald.

Tapi menurut Catherine Forster, seorang paleontologi dari George Washington University, ada sedikit perbezaan di antara jenis-jenis Iguanodon tersebut, meskipun tidak terlalu ketara.

Penelitian yang dilakukan oleh Andrew McDonald beserta pasukannya ini dimulai dengan meneliti bagaimana dinosaur jenis Iguanodon boleh beradaptasi dengan baik dan menyebar secara meluas akan populasinya.

"Seorang teman saya mengumpamakan jenis Iguanodon sebagai sapi di zaman Cretaceous, mereka bertubuh besar, ada di mana-mana, dan mereka adalah makanan bagi para haiwan pemangsa. Saya fikir jenis Iguanodon adalah dinosaur yang mengagumkan," tambah Forster.

0 Korang Belasah Je Nak Cakap Apapun:

Catat Ulasan