JADILAH SEBAHAGIAN DARI MEREKA YANG SUKA KETAWA...!!!

Selasa, 30 November 2010

WANITA PEROKOK BERISIKO LAHIRKAN ANAK NAKAL...???

Kebiasaannya merokok pada saat wanita sedang hamil bukan hanya membahayakan kesihatan sahaja tetapi juga berisiko bagi perkembangan anak.

Seorang ibu hamil yang menghabiskan sekotak rokok untuk satu hari ketika hamil berisiko melahirkan anak-anak yang di masa depan boleh terlibat dengan kelakuan agresif. Demikian dipetik dari Straits Times.

Boleh percaya atau tidak? Menurut penelitian yang dilakukan oleh Angela Paradis dari Harvard School of Public Health, anak yang dilahirkan ibu perokok sangat terhubung dengan kesihatan mental. Peneliti melihat perkara ini, tidak terhad untuk hanya anak laki-laki, tapi bila yang dilahirkan anak perempuan, maka perkembangannya pun boleh terganggu.

Penelitian dilakukan dengan menganalisa data catatan agresif dan responden kesihatan dari 4,000 warga Amerika berusia 33 hingga 40 tahun.

Penelitian juga mencatatkan data mengenai kebiasaan merokok dari para ibu, yang terdaftar dalam kajian antara 1959 hingga 1966. 30 peratus anak-anak yang ibunya merokok kepada lebih kurang 20 batang rokok untuk sehari akan lebih dekat dengan catatan agresif.

1 Korang Belasah Je Nak Cakap Apapun:

Mohamadazhan hjDesa berkata...

kna cari calon yang elok2 ni..hehe

Catat Ulasan