JADILAH SEBAHAGIAN DARI MEREKA YANG SUKA KETAWA...!!!

Jumaat, 26 November 2010

[ BENAR...!!! ] - MANUSIA MEMANG MEMILIKI KEKUATAN BATIN

Manusia mungkin memiliki kemampuan untuk meramalkan masa depan dan mempengaruhi kejadian yang belum pernah terjadi, begitulah menurut dari sebuah kajian terbaru.

Laporan dari seorang piskologi menyatakan bahawa orang-orang mungkin memiliki kekuatan batin yang tersembunyi yang membolehkan mereka merasakan kejadian-kejadian di masa depan. Demikian seperti yang dipetik dari jurnal Telegraph.

Profesor Daryl Bem dari Cornell University, New York, melakukan sembilan eksperimen berbeza yang melibatkan lebih dari 1,000 orang sukarelawan dan beberapa orang dari mereka ternyata memiliki kekuatan batin.

Dalam satu eksperimen para sukarelawan tersebut diberikan daftar dari kata-kata untuk diingati. Kemudian kata-kata tersebut akan ditanyakan kembali sebelum diberikan pilihan kata untuk ditulis.

Beberapa sukarelawan tersebut ternyata mampu meramalkan beberapa kata dengan lebih mudah dari yang lain untuk dituliskan dalam sekeping kertas.

Di eksperimen yang lain pula, para sukarelawan ditunjukkan sebuah gambar dari dua tirai pada sebuah layar komputer dan disuruh untuk memilih salah satu tirai yang berisikan gambar erotik. Ternyata mereka mampu memilih tirai yang tepat, tanpa disengajakan.

Posisi dari gambar tersebut secara rawak ditentukan oleh komputer setelah para sukarelawan membuat keputusan. Indikasi-indikasi inilah yang menguatkan pendapat Profesor Bem bahawa para sukarelawan mampu mempengaruhi kejadian masa depan.

Sementara itu, Joachim Krueger, seorang psikologi asal AS, menganggap jika dikatakan manusia itu memiliki kekuatan batin ianya sangat melucukan. New Scientist, yang menyiapkan pengkajian tersebut, mengatakan adalah sesuatu yang hebat jika hasilnya akan menambahkan kepercayaan yang dapat diikuti oleh para ilmuwan yang lain.

MORAL UNTUK AKU : Kekuatan batin yang lagi satu tu pulak macamana pulak kan...hahahakuketawa...!!!

0 Korang Belasah Je Nak Cakap Apapun:

Catat Ulasan