JADILAH SEBAHAGIAN DARI MEREKA YANG SUKA KETAWA...!!!

Isnin, 29 November 2010

11 APRIL 1954 adalah hari PALING MEMBOSANKAN...!!!

Dalam sehari banyak peristiwa yang boleh terjadi seperti kelahiran, kematian, kenaikan pangkat, kenaikan kelas, bahkan perang. Tapi tahukah anda hari apa yang paling sedikit terjadinya sebuah peristiwa seperti kelahiran dan kematian.

Seorang ahli komputer Cambridge, William Tunstall-Pedoe menghitung dan menemui bahawa hari yang paling sedikit terjadinya peristiwa atau yang disebut sebagai hari yang paling 'membosankan' dalam sejarah terjadi pada hari Ahad bertarikh 11 April 1954.

Melalui sebuah sistem, True Knowledge, Tunstall-Pedoe memasukan lebih kurang 300 juta fakta dan peristiwa-peristiwa kelahiran, kematian dan peristiwa sejarah lainnya sebagai variabel melalui True Knowledge. Setelah itu ia akan memberikan pertanyaan kepada sistem tersebut mengenai " Hari apa yang paling membosankan di abad ke-20,? "

Hasilnya True Knowledge menyebutkan bahawa hari paling membosankan sepanjang sejarah adalah 11 April 1954. True Knowledge, juga dapat memberikan alasan mengenai terminologi 'bosan'. Kerana sebuah peristiwa boleh saja dianggap penting oleh anak pada usia 14 tahun tapi ia tidak dianggap penting oleh orang tua berusia 45 tahun. Demikian dipetik oleh Gizmodo, Ahad (28/11/2010).

"True Knowledge dicipta bertujuan untuk menyimpan informasi yang dapat diperbaharui sebagai fakta baru yang disertakan bersama dengan kemampuan untuk mengakses jawapan yang relevan dengan pertanyaan unik. Kami memang membangunkan sebuah Learning Engine yang akan menjadi sumber pengetahuan yang kuat," kata Tunnel.

Kata Tunstall lagi, banyak fakta-fakta termasuk tanggal. Sistem ini memiliki pemahaman yang unik tentang pentingnya entiti di dunia yang dapat dihitung sebagai nombor, seperti kejadian awal dan akhir, kelahiran, kematian, perang, mendirikan usaha dan pelepasan penerbitan.

"Jadi anda dapat mengetahui apa yang terjadi pada hari tertentu. Misalnya, yang lahir pada 3 Mei 1983?," tambah Tunstall.

MORAL UNTUK AKU : Kenapa hari Isnin dengan Rabu adalah hari paling membosankan kepada aku...???...hahahakuketawa...!!!

0 Korang Belasah Je Nak Cakap Apapun:

Catat Ulasan